مشاور املاک مهدیار
30متری نیروی هوایی فرعی25/7درب غربی پارک پیروزی میدان معلم کوچه خوش چشمان نبش شرقی کوچه مهتدی مشاور املاک مهدیار

اسفناج - اسفاناخ - اسپناج - اسفاناج - Epinard - Spinach

نام علمی خوراکی            Spinacia Oleracea L

شناسنامه

کوتاه و پر برگ ، برگ های آن کمی گوشتی و پهن و نرم به رنگ سبز تیره و مجتمع نزدیک به زمین

مصرف خوراکی و دارویی

رویش در مناطق معتدل         نوع بهاره

" دارای بذر خارداد گوشه دار تیز و به اسفناج انگلیسی معروف است. در اوایل بهار کاشته می شود "

در ایران از اسفند تا خرداد می توان کاشت و بی درنگ هر 15 تا 30 روز کشت را در قطعات مختلفه انجام داد تا مرتباً برگ تازه اسفناج برای برداشت در مزرعه آماده باشد.

رویش در مناطق سردسیر      نوع پاییزه

" دارای بذر کروی است و خاک بسیار غنی می خواهد و در پاییز کاشته می شود که به اسفناج هلندی معروف است "

در ایران در ماه های مرداد تا آبان و اغلب پس از برداشت گندم می کارند و برگ دادن آن از اوائل آذر شروع می شود و تا فروردین ادامه خواهد داشت.

اسفناج چون مواد زیادی از خاک می گیرد، لذا خاک مزرعه باید بسیار غنی و پر قوّت باشد و باید کود کافی داده شود. این گیاه در مقابل خشکی و حرارت زیاد عاجز است. به همین نوع پاییزه آن از محبوبیت بیشتری برخوردار است. زیرا در این صورت کمی رطوبت خاک مشگل سازنیست. خاک مزرعه باید زهکش دار باشد که رطوبت زیاد زمستان لطمه ای به گیاه نزند و اگر در مواردی از اسفناج بهاره استفاده می شود باید بذر را در زمین سایه دار تازه و مرطوب کاشت و مدام سیراب نگه داشت تا لطمه ای به گیاه وارد نشود.

ترکیبات شیمیایی

در برگ اسفناج مقدار قابل ملاحظه ای ویتامین نیکوتین آمید یا نیاسین ( pp ) وجود دارد که آز گزوه ویتامین های B مشتق می شود. لذا دارویی شفابخش برای بیماری پلاگر است.

" پلاگر بیماری است که در اثر فقر یا کمی اسید نیکوتی نیک یا نیاسین در بدن انسان عارض می شود و به صورت ضعف، تشنج، اختلال گوارش و ایجاد لکه های قرمزی روی پوست بدن ظاهر می گردد "

در اسفناج ید، لیستین، کلروفیل، کاروتن وجود دارد. در اسفناج ماده ای به نام اسپیناسین Spinacin وجود دارد که ترشحات مربوط به هاضمه را تحریک می کند؛ به علاوه دارای فولیک اسید و اسید فسفوریک و مواد معدنی کلسیم و آهن و فسفر نیز می باشد.

در هر 100 گرم برگ اسفناج خام می یابیم؟

90گرم آب ، 3گرم پروتئین، 0.3گرم چربی، 3.5گرم هیدراتهای کربن، 1.5گرم خاکستر، 93میلی گرم کلسیم، 51میلی گرم فسفر، 3.1میلی گرم آهن، 71میلی گرم سدیم، 470میلی گرم پتاسیم، 8100واحد بین المللی ویتامین آ، 0.1میلی گرم تیامین، 0.2میلی گرم رایبوفلایوین، 0.6گرم نیاسین، 51میلی گرم ویتامین سی.

خصوصیات

از نظر طبیعت کمی سرد و تر و تا حدی می توان گفت که نه سرد است و نه گرم، بلکه معتدل است.

برگ آن خنک کننده و برای کاهش تب و ورم ریه و روده ی کوچک نافع است.

تخم آن ملین، خنک کننده و برای ورم کبد و یرقان مفید است.

اگر برگ اسفناج با جو پوست کنده و روغن بادام شیرین پخته شود، برای سرفه های خشک و تبهای گرم اشخاص گرم مزاج مفید است. اما در مورد سرد مزاجان توصیه آنست که اسفناج پخته با گوشت پرنده ی چاق و چرب و برنج و ادویه نظیر زنجبیل و هل و دارچین خورده شود.

اسفناج رفع تشنگی می نماید و سریع الهضم تر از سایر سبزی هاست و برای درد گلو و ورم ملاز یا ورم لهات ( گوشت پاره ای که از وسط انتهای کام آویخته است و آنرا اوولا می نامند ) نافع است.

آب تخم آن برای درد ناحیه ی قلب و درد احشاء ( اعضای داخل شکم ) مفید است.

عصاره ی آن با شکر برای یرقان و سنگ مثانه و اشکال در ترشح ادرار و سوزش و درد کمر و سوزاندن اخلاط صفراوی موثر و نافع است.

ضماد پخته ی آن برای ورم های گرم و بیماری شاش بند که از حرارت باشد نافع است.

ضماد آن برای ورم های حاصل از گزش زنبور و سرباز کردن دمل مفید است.

مقدار مصرف عصاره ی اسفناج 10 گرم است.

توصیه نمی شود؟

اسفناج چون دارای اکسالات است برای بیماران مبتلا به ورم مفاصل و سنگ های صفراوی مناسب نیست.

بیماری ها و اسفناج

ادامه دارد....

مهدیار اخوان
تلفن دفتر املاک : 77401110 و 9124083830 آدرس: سیمتری نیروی هوایی درب غربی پارک پیروزی میدان معلم انتهای کوچه خوش چشمان مقابل مجموعه فرهنگی ورزشی تفریحی میلاد نور
کدهای اضافی کاربر :